Sunday, July 25, 2010

litar pintas

Definisi
Litar pintas adalah sambungan berintangan sangat rendah antara dua titik yang berbeza voltannya di dalam litar elektrik secara tidak sengaja. Ia mengakibatkan lebihan arus elektrik mengalir melaluinya yang hanya dihadkan oleh rintangan setara Thevenin bagi sebahagian baki rangkaian pendawaian serta berpotensi mengakibatkan kerosakan litar, lampau panas, kebakaran atau letupan. Walaupun sebahagian besar kes litar pintas berlaku akibat kegagalan litar, ada juga kes di mana kejadian litar pintas adalah disengajakan.
Di dalam analisis litar, istilah litar pintas digunakan bagi merujuk kepada sambungan berimpedans sifar di antara dua titik. Keadaan ini memaksa kedua-dua titik tersebut untuk berada pada voltan yang sama. Di dalam kes litar pintas unggul, ia bermaksud langsung tiada rintangan di dalam litar serta tiada jatuhan voltan sepanjang pintasan litar. Di dalam analisis litar ringkas, wayar elektrik itu sendiri adalah pemintas litar. Di dalam keadaan sebenar, kesan yang terhasil adalah sambungan dengan impedans menghampiri sifar, serta hampir tiada rintangan. Dalam kes tersebut, arus elektrik yang ditarik hanya dihadkan oleh baki litar elektrik tersebut.

litar pintas
Litar pintas membenarkan arus elektrik mengalir sepanjang laluan yang lain daripada yang sepatutnya di dalam sesuatu litar elektrik. Lawan bagi litar pintas ialah litar terbuka, iaitu keadaan di mana rintangan di dalam litar elektrik adalah tidak terhingga. Adalah lazim bagi kita menjadi terkeliru dengan menggunakan istilah "litar pintas" bagi merujuk kepada mana-mana kerosakan elektrik tidak kira apa jua punca sebenarnya.

Contoh
Litar pintas mudah boleh dihasilkan dengan menyambungkan secara terus terminal positif dan negatif bateri dengan hanya menggunakan seutas wayar sahaja, mengakibatkan bateri menghasilkan sejumlah besar tenaga dalam masa singkat.
Di dalam perkakasan elektrik, litar pintas secara tidak sengaja biasanya disebabkan oleh penebat wayar elektrik yang sudah terkoyak atau reput, ataupun apabila terdapat bahan pengalir di antara wayar-wayar tersebut, menyebabkan arus elektrik mengalir pada arah yang tidak sepatutnya.
Arus yang besar melalui bateri (juga dipanggil sel elektrokimia) boleh menyebabkan pengumpulan haba yang pantas, berpotensi untuk mengakibatkan letupan atau kebocoran elektrolit dan gas hidrogen, yang boleh membakar tisu kulit dan boleh jadi asid atau bes. Wayar lampau beban juga boleh mengalami lampau panas, adakalanya mengakibatkan kerosakan pada penebat wayar dan seterusnya kebakaran. Keadaan berarus tinggi juga boleh berlaku apabila beban motor elektrik di dalam keadaan pegun akibat tersekat.
Di dalam bekalan elektrik sesalur, litar pintas boleh berlaku antara dua fasa, antara wayar fasa dengan wayar neutral atau antara wayar fasa dengan wayar bumi. Litar pintas sebegini mengakibatkan arus elektrik yang sangat besar mengalir serta mengaktifkan alat perlindungan lebihan arus. Walau bagaimanapun, litar pintas juga boleh berlaku antara wayar neutral dengan wayar bumi ataupun antara wayar fasa yang sama. Litar pintas sebegini boleh jadi berbahaya kerana ia tidak mengakibatkan arus besar mengalir dengan serta-merta; oleh itu ia sukar dikesan.

Kerosakan
Kerosakan akibat litar pintas boleh dikurangkan atau dielakkan dengan memasang fius, pemutus litar, atau peranti perlindungan lebihan arus yang lain, yang memutuskan bekalan kuasa apabila lebihan arus dikesan. Alat perlindungan lampau beban mestilah dipilih menurut kepada arus litar pintas prospek maksimum di dalam litar. Misalnya, di rumah kediaman di Malaysia yang menggunakan sistem 240 volt, peralatan elektrik berkuasa elektrik seperti ketuhar dan pembersih hampagas biasanya menggunakan sekitar 8 hingga 13 ampere, maka peralatan tersebut dilindungi dengan memasang fius 13 ampere. Di dalam pendawaian sesebuah bangunan, tolok dawai adalah ditetapkan di dalam peraturan elektrikal pembinaan, maka tolok dawai yang betul mesti dipilih sesuai dengan tahap kegunaan elektrik bagi memastikan pengendalian elektrik yang selamat sekaligus melindungi pengguna daripada bahaya litar pintas.

tenaga kuasa

Kuasa telah menjadi sebahagian daripada kehidupan kita sehari-hari. Tanpa itu, kita tidak boleh membayangkan tahap kemajuan dunia telah tercapai, tapi apa yang kuasa, bagaimana menghasilkan faktor pertumbuhan dan bagaimana ia sampai ke rumah kita?

Tenaga boleh dilakukan di tempat atau objek yang lain konduksi (). Hal yang sama terjadi dengan kuasa. Hal ini berlaku untuk berbicara tentang "kuasa," sebagai unsur konduktif melalui aliran tenaga, dan datang ke lampu kita, televisyen, kulkas dan peranti rumah tangga lain yang mengkonsumsi itu.
Sila juga menganggap bahawa tenaga elektrik yang kita gunakan tergantung dari proses yang berbeza menghasilkan, pemprosesan, penghantaran dan pengedaran, kerana sama dengan loji kuasa dari bahan bakar fosil dengan matahari atau nuklear. Juga adalah menghantar sama kuasa yang dihasilkan oleh sistem angin kecil dan / atau photovoltaic yang dihasilkan di hydro besar, yang harus dilakukan ratusan batu jauhnya dan sangat tinggi voltan.

Tapi apa kuasa? Masalah Semua terdiri daripada atom dan zarah-zarah yang lebih kecil, salah satunya adalah elektron. Sebuah model yang berguna untuk menggambarkan pembentukan atom diwakili dengan elektron mengelilingi di sekitar inti atom, seperti halnya bulan mengelilingi bumi.

Inti atom terdiri daripada neutron dan proton. Elektron mempunyai cas negatif, proton bercas positif dan neutron, seperti namanya, adalah neutral: tidak ada muatan positif atau negatif. (Kebetulan, atom, menurut ahli falsafah Greek purba, merupakan sebahagian terkecil yang boleh dibahagi atau split Gelanggang, sekarang kita tahu bahawa ada elektrik dan ilmu pengetahuan telah menemui bahawa ada zarah "Antijirim": positron antiproton, dll, mereka melekat pada pertama mereka memusnahkan antara satu sama lain).

Yah, beberapa jenis bahan yang terdiri daripada atom yang kehilangan elektron dengan mudah mereka, dan mereka boleh berpindah dari satu atom yang lain. Apabila elektron tersebut bergerak di antara atom-atom bahan, mencipta arus elektrik. Inilah yang terjadi di kabel yang membawa kuasa ke rumah anda: melalui mereka pergi dengan elektron, dan mereka lakukan hampir kelajuan cahaya.

Namun, hal ini berguna untuk mengetahui arus elektrik yang lebih baik di dalam beberapa bahan dari yang lain. Sebelumnya kita melihat bahawa hal yang sama berlaku dengan panas, kerana dalam kedua-dua kes ada yang baik atau buruk pengalir tenaga. Contohnya, kabel menawarkan perlawanan terhadap aliran arus elektrik bergantung pada dan diukur dengan ketebalan, panjang dan logam itu dibuat. Semakin rendah hambatan kawat, semakin baik konduksi elektrik di dalamnya. Emas, perak, tembaga dan aluminium adalah penebat elektrik yang sangat baik. Dua yang pertama akan terlalu mahal untuk digunakan dalam berjuta-juta batu dari garis kuasa di planet ini, maka tembaga yang digunakan lebih daripada logam lain dalam pemasangan elektrik.

Gaya kuasa yang "mendorong" elektron yang diukur dalam volt. (Bateri elektrik pertama dicipta oleh saintis Itali Alessandro Volta, dan untuk menghormatinya disebut "Volt" pada saiz ini kuasa).

Sama seperti kita mengukur dan mempertimbangkan hal-hal yang kita gunakan atau makan biasanya, juga daya diukur dalam Watt-jam. The Watt adalah unit kekuatan dan setara dengan Joule per saat. Untuk tujuan praktikal, bil kami untuk penggunaan kuasa kami akan dikenakan bayaran untuk jumlah kilowatt-jam (kWh) yang kita dikonsumsi selama tempoh tertentu (biasanya dua bulan). Sebuah kilowatt-jam setara dengan konsumsi tenaga:

Sebuah bola lampu 100 watt menyala selama sepuluh jam
10 100-watt bulbs terbakar selama satu jam
pinggan yang digunakan selama satu jam
Sebuah televisyen selama dua puluh jam
Sebuah peti ais kecil dalam sehari
komputer yang digunakan lebih sedikit 6 jam

Ingat bahawa "kilo" bermaksud pada apa yang kilowatt "" jam sama dengan satu watt-jam, ribu. Di bidang pembangkit elektrik dan konsumsi, digunakan megawatt (MW), setara dengan berjuta-juta Watts, yang gigawatts (GW), miliaran, dan terawatts (TW), miliaran Watts).

Elektrik statik.

Kita lihat dahulu bahawa arus elektrik, iaitu, bergerak dari satu tempat ke tempat lain melalui pengalir, dan melakukannya dengan kelajuan tinggi, tapi ada jenis lain kuasa, yang kuasa statik, yang, seperti namanya, tinggal di satu tempat. Contoh: Jika anda menggosok pakaian anda sebuah belon melambung (lebih disukai sweater wol) atau rambut anda sendiri, anda boleh meletakkan bola ke dinding dan tinggal di sana. Mengapa? Ketika menggosok, belon memuat elektron dari sweater atau rambut ringan, dan memperoleh cas negatif, yang tertarik oleh cas positif di dinding.

Sekarang, sesuai penggunaan, anda menggosok dua belon, masing-masing dari mereka ateles benang dan cuba untuk datang lebih dekat satu sama lain. Apa yang terjadi? Balon jangan sentuh sama lain. Mengapa? Penjelasannya adalah bahawa keduanya mempunyai kos negatif dan mereka menolak. Kos positif dan negatif mengusir kos juga. Sebaliknya, tidak seperti kos menarik. Hal yang sama berlaku untuk kutub magnet apapun: the "N" cenderung untuk bergabung dengan "Selatan", tetapi selalu seperti tiang repelling satu sama lain.

elektrik statik boleh menyebabkan shock atau apa yang kita sebut "sentuhan." Jika anda berjalan di atas karpet atau permaidani, tubuh anda mengumpul elektron dan apabila anda menyentuh logam sesuatu, seperti pemegang pintu atau apapun dengan muatan positif, menghasilkan cas elektrik kecil antara objek dan jari, yang, juga mengejutkan, kadang-kadang, agak menyakitkan.

Lain manifestasi dari kuasa statik adalah petir dan gemuruh guntur: awan mendapatkan cas elektrik oleh gesekan kristal ais bergerak di dalam, dan mereka tuduhan elektron menjadi begitu besar sehingga mendapan ke tanah atau ke awan lain, yang menyebabkan itu kilat dan guntur. Lightning perjalanan dengan kelajuan cahaya (lebih daripada 300 ribu kilometer per detik) dan guntur pada kelajuan bunyi (hanya lebih daripada 300 meter per saat). Untuk alasan ini adalah yang pertama-tama kita melihat kilat dan kemudian mendengar guntur.

Bagaimana elektrik dihasilkan?

Setakat ini kita telah melihat bahawa kuasa yang mengalir melalui kabel, biasanya tembaga atau aluminium, sampai dengan lampu kita, televisyen, radio dan peranti lain yang di rumah. Tapi bagaimana kuasa dihasilkan dan di mana ia datang?

Mari kita lihat bagaimana kita mengambil kuasa yang dihasilkan di rumah, tapi sebelum itu perlu dicatat bahawa ada beberapa sumber yang digunakan untuk menghasilkan elektrik: gerakan air yang mengalir atau jatuh, panas, untuk menghasilkan stim untuk menggerakkan turbin, tenaga panas bumi (panas di dalam bumi), tenaga nuklear (atom) dan terbarukan: suria, angin (angin) dan Biojisim (kayu, batubara, sampah dan Gelanggang tunggul).

Juga penting untuk mengetahui bahawa di Mexico 75% daripada kuasa yang dihasilkan didasarkan pada bahan bakar fosil yang digunakan dalam penjanaan elektrik loji kuasa atau (yang menghasilkan panas dan wap untuk memainkan generator), yang mengkonsumsi gas alam, minyak bahan bakar dan arang batu. (Jika tanaman mengkonsumsi batubara, disebut arang batu). "Dual" adalah istilah yang digunakan untuk tanaman yang boleh digunakan baik dua bahan api ini.

Sebahagian besar penjanaan kuasa membakar beberapa dari mereka bahan bakar fosil untuk menghasilkan panas dan wap dalam boiler. stim itu dinaikkan menjadi tekanan tinggi dan menyebabkan turbin yang disambungkan ke generator dan ketika ternyata, membuat gerakan berputar ini menjadi kuasa. Setelah stim melewati turbin dipimpin ke menara pendingin, di mana terjadi kondensasi dan berubah lagi menjadi air cair yang akan digunakan dalam boiler lagi dan ulangi proses tanpa batas.

panggilan thermoelectric Ada "combined cycle" di dalamnya, gas panas dari pembakaran gas alam yang melampaui turbin boleh berubah menjadi keuntungan dengan memperkenalkan mereka untuk boiler yang menghasilkan stim untuk menggerakkan turbin generator lain dan kedua.

Dalam semua kes, turbin dihubungkan dengan aci ke generator, yang mengandungi rotor belitan yang berputar dalam medan magnet stasioner dengan koil (gulungan) dari kabel, panjang tebal. Ketika memainkan aci turbin dan magnet berada di dalam generator, menghasilkan arus elektrik di kabel tersebut. Mengapa? Hal ini dijelaskan oleh apa yang disebut keelektromagnetan, yang dinyatakan dalam istilah mudah adalah sebagai berikut: ketika kord atau kuasa bahan konduktif bergerak melintasi sebuah garis-garis medan magnet memotong-gaya magnet ", ada kekuatan di Kabel.

Untuk pemahaman yang lebih baik, kita dapat mengatakan bahawa generator seperti motor elektrik, tapi sebaliknya: bukan menggunakan kuasa untuk memainkan mesin, turbin berputar aci mesin untuk menghasilkan elektrik. Pengeluaran elektrik di generator mencapai sekitar 25 000 volt. Atas dasar bahawa voltan yang dibangkitkan untuk 500 000 volt elektrik untuk perjalanan jarak jauh melalui rangkaian kuasa dan kemudian melalui transformator yang mengurangkan tegangan mencapai rumah kami, sekolah, industri, kedai, pejabat , dll

penjanaan elektrik tenaga nuklear menggunakan tenaga nuklear, atom, untuk menghasilkan panas yang mengubah air menjadi stim untuk menggerakkan turbin diperlukan dan generator. tanaman lain mengambil keuntungan dari air panas atau stim dari interior bumi (panas bumi), tanpa menggunakan bahan bakar fosil atau nuklear (uranium).

Apa daya sistem penghantaran?

Salah satu masalah besar adalah bahawa kuasa tidak boleh disimpan, tetapi harus dihantar dan digunakan pada masa yang dihasilkan. Masalah ini tidak diselesaikan dengan menggunakan akumulator atau bateri, seperti yang digunakan kereta dan sistem fotovoltaik, kerana mereka mampu mempertahankan sejumlah kecil tenaga dan masa yang sangat sedikit. Pemuliharaan kuasa tenaga air yang dihasilkan oleh tanaman dan thermoelectric besar merupakan cabaran bagi ilmu pengetahuan dan teknologi. Di beberapa tempat, mereka mengambil keuntungan dari surplus kuasa atau tenaga suria untuk mengepam air untuk waduk atau bendungan yang terletak di ketinggian tertentu, air ini kemudian digunakan untuk menggerakkan turbin dan generator, seperti pada tanaman kuasa tenaga air.

Seperti elektrik dihasilkan pada tumbuhan, rangkaian besar saling garis dan kabel di seluruh negeri, bertanggung jawab untuk mendapatkan hampir langsung ke tempat pengambilan: rumah tangga, kilang, kedai, perniagaan, dan pejabat. Ribuan pekerja dipantau siang dan malam itu tidak ada kegagalan perkhidmatan, ketika mereka berlaku, mereka pergi, secepat mungkin, untuk memperbaiki garis untuk mengembalikan kekuatan. Untuk tujuan ini, ada pemantauan pusat yang strategik berdekatan dengan kewaspadaan berterusan sepanjang rangkaian. Kadang-kadang, angin, hujan dan kilat, antara lain, mempengaruhi rangkaian penghantaran, yang harus diperiksa dan diperbaiki oleh kakitangan, baik di bandar atau di lapangan.

Kami melihat bahawa masing-masing generator pembangkit listrik tenaga air dan tanaman thermoelectric menghasilkan kuasa sekitar 25 000 volt. (Ingat bahawa Volt adalah ukuran kekuatan yang arus elektrik dan diberi nama setelah Alessandro Volta, seorang saintis Itali yang menemukan bateri elektrik pertama.) Tegangan awal ini tinggi, di laman tanaman, untuk sekitar 400 000 volt, kerana tenaga elektrik boleh dihantar dengan kecekapan yang lebih besar pada tegangan tinggi. Ini perjalanan serta kabel tegangan tinggi dan menara yang menyokong mereka, di sepanjang beratus-ratus batu ke tempat-tempat yang digunakan.

Sebelum datang ke rumah kita, pejabat, kilang, kedai-kedai dan perniagaan, voltan berkurangan oleh transformator di gardu dan titik dekat konsumsi. Di bandar-bandar, pengkabelan boleh hawa atau ke bawah tanah. Untuk membawa kuasa untuk pulau-pulau dihuni, kord bawah laut yang digunakan.

Ketika kuasa datang ke rumah kami, melalui meter. Pembacaan "" meter biasanya dilakukan (setiap dua bulan) seorang pekerja dari syarikat yang menyediakan perkhidmatan elektrik di rumah kami, pejabat, bengkel, dll Meter memasuki jumlah kilowatt / jam setiap hari kita konsumsi untuk pencahayaan, pendingin, AC, televisyen, radio, dll

Saturday, July 24, 2010

apa itu elektrik

Tajuk : Apa itu “elektrik” ?
Elektrik ialah pengaliran elektron di antara dua titik, apabila terdapat
perbezaan tekanan di antara dua titik itu.
Semua jirim terdiri daripada beribu-ribu atom. Di pusat atom terletak nukleus.
Di keliling nukleus ada kumin dinamakan elektron. Elektron ini berlegar
mengelilingi nukleus seperti planet berlegar mengelilingi matahari. Tiap-tiap
elektron membawa satu cas negatif. Jika sesuatu atom seperti karbon
mempunyai enam elektron jadi atom ini mempunyai enam cas negatif. Tetapi
pada keseluruhannya atom adalah neutral iaitu tidak mempunyai cas. Ini
menunjukkan nukleus mesti ada enam cas positif untuk mengimbangkan
enam cas negatif. Pada amnya, sesuatu atom mempunyai cukup cas positif
bagi meneutralkan cas negatif elektron.
Elektron yang di luar sekali di dalam sesuatu atom mudah dipindahkan. Jika
sesuatu atom hilang satu elektron, iaitu cas negatif, atom tidak akan
berkeadaan neutral lagi. Atom ini dikatakan bercas positif, kerana atom itu
telah mempunyai lebih satu cas positif daripada cas negatif. Kadang-kadang
dalam keadaan yang tertentu elektron yang berada di luar ini tertarik kepada
atom yang lain. Elektron yang sempurna ini dinamakan arus elektrik. Rajah
1.1 menunjukkan satu atom karbon neutral dan Rajah 1.2 menunjukkan satu
atom yang bercas positif.


Elektron-elektron yang terkeluar dari orbitnya menimbulkan kekurangan
elektron di dalam atom yang telah di tinggalkan. Inilah akan menyebabkan
lebihan elektron di mana ianya berada. Bahan yang mengalami kekurangan
elektron menjadi cas positif, dan yang mempunyai elektron yang berlainan
akan menjadi cas negatif.
Apabila satu atom kehilangan satu elektron, ia akan kehilangan satu cas
negatif. Oleh itu bahagian atom yang telah di tinggalkan elektron akan
menjadi tidak seimbang secara elektrik kerana nukluesnya tetap positif seperti
dahulu, tetapi salah satu daripada pengimbang cas telah hilang. Oleh itu
hanya cas positif yang tertinggal. Benda yang bercas positif ini di namakan
ion positif.
Dalam bahan bahan pejal, ion-ion ini di kekalkan pada tempatnya oleh
struktur hablur bahan tersebut. Oleh itu ion-ion ini tidak bergerak seperti
elektron bebas. Walaubagaimanapun, di dalam cecair dan gas ion-ion boleh
bergerak seperti elektron dan menolong pengaliran arus.

Elektrik adalah satu bentuk tenaga yang terhasil daripada pengaliran elektron. Manakala elektrisiti boleh ditakrifkan sebagai aliran zarah bercas negatif. Zarah bercas negatif (elektron) ini mengalir di atas objek atau sesuatu yang mengkonduksikan elektrik. Elektrisiti juga dikenali sebagai Arus. Secara asasnya, elektron akan mengorbit nukleus atom. Nukleus atom ini terdiri daripada zarah bercas positif yang digelar proton dan juga zarah neutral iaitu neutron.

Faktor Penting Elektrik

Tiga faktor yang mempengaruhi elektrik ialah:

1. Voltan iaitu perbeza keupayaan (difference of electrical potential) antara dua titik eletrik atau litar eletronik. Unit SI bagi voltan ialah Voltan (V)
2. Arus iaitu merupakan satu kuantiti dalam sains yang menerangkan kadar pengaliran cas elektrik Unit SI bagi arus ialah Ampere (A)
3. Rintangan iaitu sifat bagi litar di mana elektrik mengalir dan memberi rintangan kepada arus. Unitnya (R)

Rumus matematiknya ialah: V = I/R

Hazad Elektrik

Elektrisiti ataupun arus boleh membunuh. Saban tahun kemalangan yang berpunca dari elektrik direkod. Di United Kingdom misalnya sebanyak 1,000 kemalangan yang melibatkan elektrik dilaporkan. Biasanya kemalangan ini melibatkan kontak secara langsung manusia dengan alatan elektrik yang terdedah contohnya menyentuh kabel elektrik yang luka. Kemalangan yang melibatkan elektrik ini berlaku bilamana prinsip asas keselamatan elektrik tidak dititikberatkan.

Hazad elektrik boleh dikelaskan dengan beberapa jenis:

1. Hazad Elektrostatik
2. Hazad Kebakaran
3. Hazan Pengcahayaan (mata arka)
4. Hazad Renjatan

Hazad Elektrostatik

Elektrostatik terhasil oleh cas elektrik yang terperangkap di dalam penebat. Cas-cas ini mempunyai voltan yang tinggi tetapi arus yang rendah. Kesan elektrostatik ini akan menyebabkan kejutan. Elektrostatik boleh menjadi hazad kepada manusia bila ia mempunyai voltan tinggi yang boleh mengakibatkan kecederaan mahupun kematian. Elektrostatik juga boleh menjadi hazad kepada persekitaran yang berisiko untuk mewujudkan sumber pencucuhan dalam persekitaran mudah terbakar.

Hazad Kebakaran

Kita sering mendengar kemalangan yang berpunca dari elektrik pastinya melibatkan kebakaran. Fenomena ini berlaku berpunca dari litar pintas, lebihan tenaga mengalir (overload) dan lain-lain. Kegagalan ini menyebabkan percikan api ataupun penjanaan tenaga haba yang tinggi yang berpotensi dalam menyalakan api. Pelepasan cas statik juga penyebab kepada hazad kebakaran.
Hazad Pengcahayaan (mata arka)

Pengcahayaan yang melampau mampu merosakkan sistem penglihatan kita. Mata manusia begitu sensitif dengan cahaya lampau. Hazad ini terdiri dari cahaya ultraungu yang terhasil dari arka elektrik dari silauan cahaya aktiviti kimpalan. Apabila mata melihat secara langsung punca cahaya ini, ianya akan memberi kesan yang dipanggil ’Konjuntinitis’

Hazad Renjatan

Renjatan elektrik adalah hazad utama pada manusia. Renjatan elektrik terjadi bila badan atau anggota badan bersentuhan dengan sumber arus elektrik. Arus ini akan mengalir di dalam badan manusia dan terus ke bumi untuk dineutralkan. Kesan renjatan elektrik ini memberi kesan yang serius dan boleh membawa maut. Arus yang mencukupi menyebabkan fungsi anggota badan terjejas seperti kekejangan otot, kegagalan jantung dan melumpuhkan sistem pernafasan.
Berikut adalah antara contoh-contoh keadaan dan kelakuan yang terdedah kepada potensi bahaya elektrik:

1. Pepasangan dilakukan oleh orang yang tidak kompeten.
2. Mengganggu pergerakan jangka.
3. Membuat penyambungan dari rumah ke rumah.
4. Melakukan penyambungan terus ke pepasangan SESB.
5. Pepasangan dalam premis tidak diuji secara berkala.
6. Menyambung beban tambahan tanpa kebenaran.
7. Radas dan pendawaian yang tidak selamat ataupun tidak terlindung.
8. Sistem pembumian (earthing) tidak diperiksa.
9. Melakukan penyambungan tanpa jangka (tidak berdaftar).
10. Menggunakan bahan atau pepasangan yang bermutu rendah ataupun tidak berkualiti.

Sumber: Suruhanjaya Tenaga dan Komunikasi, Malaysia

Kesan arus elektrik kepada badan manusia.

Sumber: National Safety Council

Pengelasan Alatan Elektrik

Terdapat dua (2) kelas peralatan elektrik yang digunakan secara meluas di negara ini. Ia dikelaskan berdasarkan ciri-ciri keselamatan dan rekabentuknya.

Peralatan Elektrik Kelas I

Peralatan elektrik kelas 1 melingkungi semua alat elektrik yang badannya dibuat daripada logam. Semua peralatan jenis ini mestilah disambungkan ke punca kuasa menggunakan wayar mudah lentur 3 teras iaitu wayar hidup (coklat) dan wayar neutral (biru) yang diperlukan untuk membolehkan peralatan elektrik berfungsi.Wayar bumi (hijau/ kuning) pula diperlukan untuk memastikan arus bocor tidak mengalir ke tubuh pengguna, tetapi terus ke bumi apabila terjadi kerosakan seperti wayar hidup tersentuh pada badan logam peralatan tersebut. Ini boleh menyelamatkan pengguna dari renjatan elektrik.

Peralatan Elektrik Kelas II

Peralatan elektrik kelas ll pada amnya ialah peralatan elektrik yang badannya dibuat daripada bahan-bahan bukan pengalir elektrik seperti plastik. Terdapat juga peralatan yang badannya diperbuat daripada logam pengalir elektrik seperti video tetapi masih dikelaskan sebagai peralatan kelas ll. Ini kerana ia mempunyai sistem penebatan berganda (double insulation) iaitu penebatan pertama membolehkan ia berfungsi dengan sempurna manakala penebatan kedua memastikan pengguna tidak tersentuh dawai pengalir elektrik jika terjadi kerosakan.

Pengurusan Keselamatan Elektrik

Di Malaysia didapati 80% pengguna-pengguna elektrik di pepasangan domestik dan tempat kediaman adalah terdiri daripada yang kurang berpengetahuan mengenai keselamatan elektrik. Manakala kurang daripada 20% pengguna-pengguna elektrik adalah pengguna komersial dan industri.
Aspek pengurusan dalam keselamatan pengendalian alat elektrik adalah satu bidang yang penting bagi mengelakkan sebarang insiden dan kemalangan daripada berlaku. Pengurusan yang baik dan teratur membuahkan hasil kerja yang baik dan bersistematik. Ini secara tidak langsung meminimakan hazad dan risiko yang melibatkan elektrik. Pengurusan keselamatan elektrik diaplikasikan kepada aktiviti yang melibatkan pengendalian alatan elektrik yang merangkumi dari tataamalan permulaan kerja hingga akhir. Tataamalan ini menjadi petunjuk kepada pengendali agar melaksanakan kerja dalam keadaan yang sistematik dan selamat. Di dalam konteks pengurusan keselamatan elektrik, aspek langkah kawalan hazad elektrik dari segi kawalan kejuruteraan dititikberatkan. Langkah kawalan kejuruteraan hazad elektrik boleh dibahagikan kepada:

1. Sistem pembumian
2. Penggunaan bahan antistatik (bertujuan mengurangkan hazad elektrostatik)
3. Penebat berganda (double insulators)
4. Penggunaan fius untuk mengelakkan pengaliran arus yang tinggi.
5. Pemakaian peralatan perlindungan diri (PPE)